Att ta körtkort - Privat och på Trafikskola
För att få framföra de flesta motordrivna fordon på vägarna krävs ett förarbevis eller ett körkort med rätt behörighet. Olika regler gäller för de olika fordonen, så det rekommenderas att man läser om vilka krav som gäller det fordon man vill framföra. Det finns mycket information på internet och man kan även vända sig till en trafikskola i Malmö för att rådfråga.
Innan man börjar med att ta sitt körkort behöver man ett körkortstillstånd. Detta kan man ansöka om på Körkortsportalen och det utfärdas av Transportstyrelsen. I ansökan fyller man i en hälsodeklaration och bifogar ett synintyg och sedan är det bara att avvakta tills det anländer. Innan dess får man inte sätta sig bakom ratten.
Övningsköra
Sedan behöver man ta ställning till om man vill övningsköra privat, på körskola eller att kombinera dessa två. Vill man övningsköra privat behöver båda gå en utbildningskurs där man går igenom reglerna för övningskörning, men också hur man ska planera övningskörningen. I kursen får man även information om vilka viktiga saker som påverkar trafiksäkerheten och man bör vara medveten om att trafikregler och krav har ändrats genom tiderna och att den man har som handledare bör vara uppdaterad gällande detta. Att ta körkort innebär att man behöver lära sig både teori och praktik. I teorin ingår trafikregler, fordonsregler, miljö och ekonomi, men även information om människan som till exempel om trötthet, droger, nedsatt förmåga och barn. Teoristudierna bör kombineras med praktik då man faktiskt får lära sig både att handha fordonet samt att framföra det.
Övningskörning bör man göra regelbundet och för att få en så effektiv utbildning som möjligt kan man varva lektioner på körskola med mängdträning privat. Det är många moment som man ska behärska och mängdträning medför att man blir mer erfaren som förare. Ju mer man övningskör desto mer sannolikt är det att man lär sig att behärska olika situationer som man kan tänkas hamna i då man har fått körkort.
För att få ta B-körkort krävs även att man har genomgått en riskutbildning som består av två delar. Del 1 handlar om risker med bland annat droger, alkohol och trötthet i trafiken, medan del 2 handlar om att man får lära sig att hantera riskfyllda situationer, som till exempel körning på halt underlag, på vägbanan.
När man börjar bli mer erfaren är det dags för att planera in teoriprov och uppkörning. Detta hjälper trafikskolan dig med och de har ofta bil som du kan låna på uppkörningen. I annat fall kan man boka själv på Trafikverket via internet.
Andra inlägg
- Spara pengar till dig själv på bästa sätt
- Smart hantering av IT och molntjänster från Microsoft
- Pumpguide inom industrin
- Behöver du en elektriker? Tänk på detta
- Låt barnen vara med
- Billigt Playmobil
- Led lysrör ett självklart alternativ
- Se till att skapa en grund i din investeringsportfölj
- Göra synlig reklam
- Att gå en projektledarutbildning